torsdag 22 november 2012

Dubbelrecension på...


 
Vad mina vänner inte vet & Vad min flickvän inte vet
i och för sig borde du inte läsa det här om du inte läst den första boken... men jag varnar när det blir så! 
Handling: Sophie har världens bästa pojkvän! Dylan. Hon är såååååå kär i honom. Eller är hon? Plötsligt är hon inte lika säker på vad hon känner. Skulle hon varit lika kär i honom om han inte varit så snygg, dansat lika bra? Hon är inte helt säker. Hon är inte heller säker på varifrån hennes plötsliga infall att kyssa Myrphy (skolans tönt. Vars namn blivit synonym med ordet "idiot". Var inte en sådan Murphy! säger alla) kommer ifrån. Det är väl bara för att hon tycker synd om honom? Ja, så är det. Och det vore ju rätt coolt att vara den första tjejen en kille kysser... Men Sophie är ju kär i Dylan. Så blir det vinterlov, alla Sophies kompisar åker på semester, inklusive Dylan. Men inte Sophie, för de reser aldrig någonstans. Men så kommer Sophie på en sak. Hon ska göra en egen semesterresa hemma i Boston. Hon ska åka till alla de där ställena som alla turister som åker dit far till. Och när hon sitter på en bänk i konstmuseet, framför sin favorit tavla, så hör hon någon säga sitt namn. Murphy! De börjar prata. Och det visar sig att de har massa saker gemensamt. Plötsligt ses de varje dag. Men de är bara vänner. Mycket bra vänner.
 
Och jag lovade ju att varna er, så nu varnar jag er. Nu kommer handlingen i andra delen:
 
Robin har världens bästa flickvän, Sophie. Men att Sophie är hans flickvän tycker inte klasskamraterna att har någon skillnad. För dem är han forfarande Murphy, skolans nörd, skolans tönt, och att Sophie är ihop med honom är inte direkt någon fördel för henne. Inte i skolan iallafall. Hennes vänner fryser ut henne. ALLA fryser ut henne. De viskar om dem när de går förbi. Klämmer sig mot väggarna när "Skönheten och odjuret" går i korridoren, som om de hade någon äcklig smitta på sig, som om de är rädda att de ska bli smittade. Men Sophie försöker vara stark, försöker stå emot. För hon älskar Robin. Och när de är bara de två har de det fantastiskt. Och sen bärattar Robins bildkonstlärare att hans vän, Felix, har krokilektioner, och att Felix blivit så imponerad av Robins verk så han erbjudit sig att låta Robin vara åhörare på hans lektioner. Gissa om Robin säger ja! Och på måndagen börjar han. På konstskolan får han vänner, som inte vet något om att Robin är Murphy. De behandlar honom som en gämnställd, och för en gångs skull är det Robin som berättar skämten, inte han som är det. Robin trivs som fisken i vattnet. Några av tjejerna verkar till och med gilla honom... men Sophie då?
 
Vad jag tyckte om böckerna: Det var rätt roligt när böckerna var skrivna på vers (eller heter det prosa? Vad är prosa?!). Först var det konstigt att läsa så, men sen upptäckte jag att det gick att läsa som en helt vanlig bok. Jag är väldigt glad att en min kompis tipsade mig om böckerna. För de var verkligen värda att läsa! Det handlade egentligen rätt mycket om att man inte ska dömma någon efter utseendet. De var båda väldigt "fint" skrivna. Den första var kanske finare skriven (jag tror att det kanske beror på att det var ur Sophies perspektv då), men jag gillade den andra mer. Robin verkar liksom mindre spänd än Sophie. Jag tyckte väldigt mycket om karaktärerna. Tessa och Robin är nog mina favoriter. Även om jag inte gillade Tessa så mycket i slutet, hon var bättre i början. Typ spoiler eller nåt! När Robin börjar odla skägg i tvåan, så kunde jag inte få nån bild i huvudet av honom. Pojken på framsidan har ju inte skägg! Spoiler slut, om det var någon. Och jag kan inte förstå hur Robin blivit skolans tönt, han är jättecool ju! Jag tycker de båda var väldig fina och vackra och roliga (småflinade vid många tillfällen:), och det slutade bra. Vissa böcker slutar ju så att man blir "Men vad hände med dom?! Vad hände sen då?!". Och det kan ju sätt och vis vara bra. Många bra böcker slutar så. Men den här "serien" eller nåt, slutade alldeles passligt. Det var ett SLUT. Och det slutet räckte. Det skulle inte ha behövas mer. En rolig sak med de här böckerna är att de går att sättas ihop på olika sätt så att de passa (som jag gjort på bilden här ovanför"""). De är verkligen värda att läsa! Så om du inte gjort det än, se till att du gör det NU!:)
 
Den första boken får nog betyget 4/5 och den andra 5/5, men böckerna tillsammans får en TIA. De var verligen bra!:D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar