söndag 6 januari 2013

Underfors

Underfors
Av Maria Turtschaninoff
Handling: Bara för att jag är lat och inte orkar skriva handlingen själv tar jag faktiskt den som står på bokens baksida.... Sorry!

"Varje kväll klädde sig Alva med omsorg i sina snyggaste joggingkläder och satte på lite läppglans. Hon såg till att hon hade några viktiga saker i fickorna ifall Nide skulle vilja ta henne till Underfors genast: mobilen, läppglansen, ett litet anteckningsblock och en penna. Så stack hon in brevet hon skrivit på förhand under sin kudde; så att hennes mamma kunde hitta det ifall hon verkligen letade, och begav sig ut på Kronohagens gator. Hon var aldrig riktigt säker på om hon var på jakt eller själv var bytet."

I staden Helsingfors är allt som vanligt. Alva och Joel går i samma klass i högstadiet - Alva hör till de starka, smarta tonårsflickor som inte ens vill passa in, Joel sysslar med parkour och drömmer om henne. Men då Alva träffar den mörka främlingen Nide känner hon sig oemotståndligt dragen till honom. Nu avslöjas en helt ny värld med andra lagar, belägen alldeles under gatstenarna: Underfors. Här lurar faror, förmågor och begär ur Alvas förflutna. Hon och Joel måste uppbåda varje uns av styrka och skicklighet för att överleva.

Vad jag tyckte om boken: Jag reallyfreakingloved den! Okej, det där blev lite konstigt. Jag tar det pånytt: Jag absolutely ÄLSKADE den. Nej men, jag gillade den väldigt väldigt mycket. För det första: älskar jag hur Maria lyckas blanda en massa legender med reality och spänning. För denna bok är verkligen spännande. Samtidigt som den är vacker. Och så är det en massa fantasy. För det andra så tycker jag att Alva är en väldigt bra karaktär. Hon är tuff, även om hon emmelan åt visar lite svaghet för Nide me... hon är jätte cool och så har hon rosa hår. Det tycker jag är rätt roligt. Joel är också en väldigt bra karaktär. Han liksom gör allt för den han älskar! typ. Och Nide. Det är rätt roligt hans och Joels relation. Och hur Nide är. Man vet liksom inte riktigt var man har honom!:) Emellan åt är det riktigt riktigt spännande. När jag läste det här stycket (SPOILERVARNING för er som inte läst Underfors! Markera för att läsa) när de gör sig klara för att gå till Ormberget och Alva inte är riktigt frisk och så, DÅ tyckte jag det var spännande.Det liksom kändes som om jag var där. Det var en häftig känsla. Men slutet tyckte jag ändå var bäst. Det var så fint. Mina ögon tårades faktiskt när det var slut. Men det var också sorligt när (JÄTTESTOR spoilervarning! Markera för att läsa..) Nide dog. Han återupprättade ju verkligen sin heder tycker jag. Han hade förtjänat att få leva. Men när Halvar drack av giftet, då det tyckte jag var väldigt bra. Alltså, det var ju synd att han dog och så, men honom kände man ju inte. Och jag tycker han hade gjort rätt mycket ont. Stackars Ulda liksom! Men alla dödsfall gjorde ju också boken bättre. Och det är tur att Maria läst Adilla leva. Kort sagt: LÄS DENNA BOK OCH DU BLIR AMAZED. Och detta gör ju också så att jag funderar på att läsa "Arra" trots att jag inte gillar dens omslag. Och "Anache" som jag redan tänkt läsa, men detta gör ju att jag ännu mer vill läsa den. Dens omslag är snyggt. "Underfors" omslag gillade jag först. Men nu när jag läst boken, tycker jag inte det passar boken särskilt bra. Det borde typ vara nån kämpe med två knivar och röd klänning som slåss mot Det Där Onda. Jag tycker VERKLIGEN att du ska läsa denna bok. Verkligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar